Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Academie şi lumânări

with 32 comments

Prietenul meu , Tache are un mic magazin de pompe funebre , un dinte în stânga  sus mai lung decât ceilalţi , ceea ce-l face să semene uneori cu un iepure prins în bătaia farurilor şi două apartamente de închiriat . Unul e deasupra pieţei iar celălalt la parterul unui bloc din spatele catedralei . Într-unul miroase primăvara a brânză de vaci , a ceapă proaspătă şi  spanac iar în celălalt , a lumânări şi tămâie . În fiecare toamnă , când începe şcoala , le închiriază pe amândouă elevilor de la liceu . Unul ce-i drept , cu acte în regulă  aşa că  îşi târâie cu greu fundul cel mare pănă la fisc şi completează tot soiul de formulare , plăteşte dări şi scrie chitanţe iar unul ,  la negru…uite aşa de-al dracului . –Dacă nu fur măcar un pic , nu-s sănătos , mai zice el , mestecându-şi dintele de sus , şi-apoi mai dăi dracu’ că şi aşa nu ştiu ăştia ce să facă cu banii . La un pahar de pălincă şi un colac , după o înmormântare de pomină , m-a pus să jur că n-o să-l dau în gât , aşa că nici de mă torturează cineva n-o să zic pe care-l închiriază la negru  .  Magazinul  de pompe funebre e bine pitit după un supermarket , nu bate la ochi şi afacerea merge cât se poate de bine  .  Şi cu cât  concurenţă e mai mare pe piaţă  , cu atât răsar mai mulţi clienţi , lucru ce-i prieşte de minune lui Tache  aşa că ieri , spre seară şi-a chemat prietenii la un bairam . Eu am ajuns destul de târziu în cămăruţa din spatele magazinului , sicriul roşu şi lăcuit ce ţinea loc de masă era plin cu gustări şi sticle de Riesling italian şi  Sauvignon Blanc  iar în aer mirosea a Chanel Cristalle Eau Verte  şi a flori de plastic . M-am aşezat pe un capac negru  cu mânere aurii şi am ciocnit cu toată lumea până ce târâş grăpiş  i-am ajuns din urmă .

– Ce–i cu faţa asta abătută ?  l-am întrebat pe amfitrion , doar nu iei şi tu în serios zvonul că Vania e foc de supărat pe aştia cu ZeList-u’  şi luni îşi duce ameninţarea cu defenestrarea până la capăt  ?

-Nu nu e asta , la câte ping-link-uri a primit de atunci , sigur şi-a revenit şi apoi , se pare că Nataşa a învăţat să butoneze şi ea şi-i mai face trafic , aşa că acum scrie ultimele 58  de capitole la „ Mirozna văduvei vopsite” . Alta e problema mea , mai zice el . Am citit-o pe Theodora şi m-am hotărât să mă fac academician .  Se aude prin târg că ar mai fi  locuri libere  la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România .  Prinde bine la CV şi aş pune firmă nouă , le-aş lua faţa celor de peste drum…ce zici de Director magazin lumânări şi pompe funebre , academician …etc…etc…? Merge…?

-Şi de ce naiba te-ar face pe tine academician ,  l-am întrebat , ai înventat poate vreo coroană funerară mai deosebită , ai descoperit formula lumânărilor regenerabile sau ai născocit vreun sicriu cu aer condiţionat ?

-Păi de ce atâta chin , preşedintele Băsescu ce-a inventat ? Le-a dat ălora un spaţiu din banii tăi , fraiere şi i-a făcut bugetari , adică tot din buzunarul tău îi plăteşte . Eu , m-am gândit să le închiriez pe de-a moaca , adică să le dau un apartament în comodat , aici în buricul târgului  unde şi-ar putea deschide o filială dacă mă fac măcar  membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă . Ce zici de asta ?

-Zic că eşti dus de tot . Ai să ajungi de râsul curcilor . Şi care apartament  vrei să-l dai ?

-Ce să zic ? sânt om dus la biserică . Cel de lângă catedrală e numai bun pentru asta .

-Nu mai am nici un chef să te ascult , i-am zis . Mai bine ai lua şi tu o pastilă de scos afară ,cred că te-ai tâmpit după ce te-ai îndopat cu mucenici . Or să te închidă ăştia la Alcatraz.

Lună bătea de nebună în geam şi-n încăpere mirosea a lumânări refolosite . Ceilalţi se matoliseră şi începuseră să cânte popeşte .  Prietenul meu , Tache avea iar privirea de iepure prins în bătaia farurilor , şi aşa cum sta mătăhălos între coroane funerare şi cruci , cu cotul proptit într-un snop de lumânări începea deja să arate ca un academician de provincie surprins la matineu .

Publicitate

Written by Rusu Gigi

martie 13, 2010 la 6:27 pm

32 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] GIGI şi un alt text extrem de interesant – “Academie şi lumânări”. Vă invit să îl citiţi. GABI ne-o prezintă pe Rita Angus, pictoriţă din Noua Zeelandă. IOAN […]

  ALCATRAZ «

  martie 13, 2010 at 6:31 pm

 2. „Dacă nu fur măcar un pic , nu-s sănătos , mai zice el , mestecându-şi dintele de sus , şi-apoi mai dăi dracu’ că şi aşa nu ştiu ăştia ce să facă cu banii . La un pahar de pălincă şi un colac , după o înmormântare de pomină , m-a pus să jur că n-o să-l dau în gât , aşa că nici de mă torturează cineva n-o să zic pe care-l închiriază la negru”… Ajung iar primul, mulţumesc şi pentru ping, am întors cu mare plăcere gestul fiindcă ar trebui să vină mulţi să citească acest text. Şi nu numai… Dacă nu fur măcar un pic. Nu scăpăm de mentalitatea asta, dar adevărul este că personajul a reuşit să-mi devină simpatic – aici e meritul dumneavoastră.

  „…sicriul roşu şi lăcuit ce ţinea loc de masă era plin cu gustări şi sticle de Riesling italian şi Sauvignon Blanc iar în aer mirosea a Chanel Cristalle Eau Verte şi a flori de plastic”… O astfel de imagine reuşeşte să te bulverseze definitiv, pe urmă te întrebi – sau, cel puţin, eu m-am întrebat – cum aş reacţiona dacă aş fi pus în faţa unui asemenea… festin. Într-un astfel de decor…

  Dacă ajunge la Alcatraz pun eu şi cu Geanina o vorbă bună, ne avem bine cu paznicii, va avea parte de o celulă prima-ntâi. Nu cred că va fi şi un sicriu plin cu de toate, da’ asta este, nu se poate chiar orice…

  Seară bună vă doresc!

  Cristian LISANDRU

  martie 13, 2010 at 6:35 pm

 3. Am o veste bună şi una nasoală. Vestea bună e că am avansat cu Mirozna, vestea rea este aceea că are doar 50 de capitole.

  Vania

  martie 13, 2010 at 6:40 pm

 4. Cristi ,
  De vinuri se mai poate lipsi el dar fără mucenici nu-i chip .Şi apoi m-am obişnuit deja cu gândul că o să devină academician . Mulţumesc mult pentru comentariu . Un week-end frumos alături de Geanina.

  Rusu Gigi

  martie 13, 2010 at 6:54 pm

 5. Vania ,
  Pe aici se aude că o să aibă 58 . Prietenul meu , Tache o să fie tare dezamăgit .

  Rusu Gigi

  martie 13, 2010 at 6:57 pm

 6. caragielesc, imi place :)

  gabi

  martie 13, 2010 at 7:23 pm

 7. Gabi ,
  Mulţumesc. viaţa e uneori tare ciudată !

  Rusu Gigi

  martie 13, 2010 at 7:38 pm

 8. Doamne…. trebuie sa am grija ce scriu de acum in colo. :)

  theodora0303

  martie 13, 2010 at 8:25 pm

 9. […] on Adrian Nastase reales presedin…brankardierul on Adrian Nastase reales presedin…Academie şi lumânări… on Traian Basescu membru de onoar…theodora0303 on Democratie fara critica nu […]

 10. Theodora ,
  Prietenul meu , Tache , recunoaşte că ideea i-a venit de la tine şi promite că în discursul din faţa membrilor Academiei o să menţioneze asta .

  Rusu Gigi

  martie 13, 2010 at 8:32 pm

 11. Domnul aspirant Tache – nu ca zic dar vreau sa spun – ar face mai bine sa inchirieze apartamentele la elevi (eu stiu deja pe care il inchiriaza lui Obama,adica la negru: pe celalalt) iar Academiei Oamenilor de Stiinta sa doneze cateva cosciuge – cu lumanare – si cate o sticla, majoritatii din quorumul zilei. Cred ca ar iesi mai bine daca chiar isi doreste sa i se zica BASINA, adica Bou Academician SI Nimic Altceva (cum i ce spunea Ceauseascai pe vremuri ADINA – Academician Doctor Inginer Nimic Altceva).

  KinR

  martie 13, 2010 at 9:02 pm

 12. […] Veronica, Anavero, Gabitzu, Link-Ping, Geeo, Supravieţuitor, Lady A, Ralu, Mirela Pete, Andi Bob, Rusu Gigi, Noaptea Iguanei, Nea […]

 13. KinR ,
  La coşciuge e tare Tache ăsta iar cu Academia nu ştiu dacă o să-i iasă din gând.

  Rusu Gigi

  martie 13, 2010 at 9:06 pm

 14. Acum, de ce să nu fiu sincer, aş zice că n-ar trebui lăsat nici vinul de izbelişte… Mai ales acum, la final de săptămână. Vă mulţumim pentru urare, numai bine şi dumneavoastră!

  Cristian LISANDRU

  martie 13, 2010 at 10:22 pm

 15. Scrii până în detaliu şi reuşeşti de fiecare dată să „desenezi” cuvintele. De data asta, m-am oprit la mirosul de lumânări refolosite, întrebându-mă cum pot mirosi florile de plastic. Peisajul e macabru şi totuşi atât de viu. Mulţumesc pentru ping. :)

  Ada Rus

  martie 13, 2010 at 10:37 pm

 16. Ada,
  Ştii cum miros ? A fals , exact cum miroase şi alegerea Academiei Oamenilor de Stiinţă .Mulţumesc pentru cuvintele frumoase.

  Rusu Gigi

  martie 14, 2010 at 7:56 am

 17. Cristi ,
  Lui îi plac vinurile româneşti şi la Alcatraz e greu să dai de ele .

  Rusu Gigi

  martie 14, 2010 at 7:59 am

 18. Gigi te sustin sa devii academician,o duminica minunata :)

  octavpelin

  martie 14, 2010 at 12:25 pm

 19. Octav,
  Nu eu ci prietenul meu , Tache visează la titluri înalte dar îţi mulţumesc oricum. O zi frumoasă…

  Rusu Gigi

  martie 14, 2010 at 12:29 pm

 20. […] ciudat mi se pare si faptul ca, noua formatiune politica care sta sa se formeze si care din cat am inteles eu, doreste sa reprezinte „noua stanga” a […]

 21. Nea’ Gigi, multam fain pentru ping, te mirosisem eu om de treaba si de nadejde, dupa cum scrii. Numai bine si lasa academiile pentru aia cu mintea odihnita…

  teonegura

  martie 14, 2010 at 10:48 pm

 22. Umorul negru cred că ne prinde bine. E momentul acestuia. Foarte frumos gestul dumneavoastră. Mulţam.

  CT

  martie 15, 2010 at 9:01 am

 23. Teo,
  Uite că eu le las dar pentru Tache , tentaţia e mare .

  Rusu Gigi

  martie 15, 2010 at 9:06 am

 24. Costin ,
  Umorul negru e o formă de rezistenţă . O săptămână bună…

  Rusu Gigi

  martie 15, 2010 at 9:07 am

 25. […] meu. Adesea chiar cred că marea este cu adevărat sufletul meu: plante ascunse cresc în ea şi urcă la suprafaţă doar în clipa înfloririi, apoi veştejindu-se, se scufundă iar; la fel, din […]

 26. […] exprime temerile. La ușă, un grup numeros saluta, flutura mâini, trimitea bezele. Sosiseră Expertul Gigi, Rebusache, Răzvan („De ce și-o fi zicând și rc?” – se întrebă Vania), Dispecerul […]

 27. […] până mai ieri era doar fantastic, acum avea şansa să devină şi ştiinţifico-, un fel de monstru mic şi chel. A ratat-o şi pe […]

 28. […] impotriva proiectului de hotarare privind statutul limbii maghiare in zona Covasna- Harghita-Mures, apobat la a doua Adunare a […]

 29. […] de theodora0303 pe martie 16, 2010 Referindu-se la declaratiile facute de primarul orasului Voluntari, Florian Pandele, presedintele PSD Victor Ponta a […]

 30. […] o parte a patronatului profita de criza economica, exagerand efectele acesteia si forteaza obtinerea de profituri mai mari prin diminuarea salariilor si a altor drepturi si prin cresterea volumului de […]

 31. […] multa, sediul cam mic si inghesuit, personal suficient, educat si fara […]

 32. […] 0,4% dintre romani au incercat să dea spaga si au fost refuzati. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: