Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Povestiri din baltă ( Luna de pe cer şi Tata Broască )

with 17 comments

Curând , liniştea solemnă a lacului devenise doar  o amintire şi din stufăriş , broască după broscă începu să  ţopăie  de pe un nufăr pe altul şi să orăcăie din te miri ce .  Cei mai vorbăreţi dintre peşti şuşoteau pe la colţuri că într-una din nopţile trecute plouase cu broaşte portocalii dar bibanii şi câţiva din crapii cei graşi dădeau neîncrezători din cap şi o ţineau pe a lor ….e numai o vizită de curtoazie , ziceau ei şi trebuie să fim amabili şi să nu exagerăm , ba mai mult unii dintre ei le-au oferit insecte şi râme pe care amfibienii le-au înghiţit mulţumiţi pe nemestecate în timp ce ochii flămânzi li se roteau după pradă.

Apoi în zilele ce au urmat , văzând că nu mai primesc fluturi şi musculiţe  au început a face aşa mare scandal că şalăii şi caraşii nu mai puteau  scoate capul din apă de ruşine . Căteva broaşte mai obraznice au dibuit depozitul de hrană şi au tăbărât pe micuţul clean care ,  speriat şi roşu de ciudă , a alergat într-un suflet la somnul cel mare ce moţăia ascuns în mâl , să i se plângă dar tot ce a primit a fost numai un  oftat strecurat printre mustăţile-i enorme .

Cum vizita de curtoazie se prelungea la nesfârşit  şi toamna bătea la uşă , cele două tabere ale peştilor , roşii şi galbenii s-au întâlnit la sfat să pună balta la cale . Tărziu de tot , la adunare a sosit şi o delegaţie de batracieni condusă de un broscoi chior , cu guşa portocalie , pe care toţi îl numeau respectuos Tata Broască sau orăcăit prescurtat T. B.

Acesta era de fapt şi cel mai guraliv dintre broscoi şi nici una , nici alta a cerut ca în spiritul noilor vremi şi ca semn că tot lacul se leapădă de trecut , depozitele de larve , musculiţe şi tot felul de insecte să fie păzit de azi înainte de broscărime .

Cum caraşii şi crapii , bibanii  ,plăticile şi ştiucile au început a vocifera , Tata Broască a conchis  că singura cale de a depăşi criza pe care de altfel , tot el o crease ar fi o întoarcere la popor adică la baltă . Imediat , plevuşca de pe margine care oricum era nemulţumită  a prins a bate din aripioare şi să facă zarvă . În cele din urmă , a fost chemat şi bătrânul somn care în înţelepciunea lui a hotărât ca în cel mult câteva zile toată suflarea lacului să-şi voteze noua conducere .

Ceea ce a urmat a fost o adevărată nebunie pe care acum doar peştii ce au mai apucat să îmbătrânească şi-o mai amintesc . Tabăra galbenilor a început să se agite şi să răspândească zvonul că fiecare peştişor trebuie să contribuie cu o cantitate egală de musculiţe în timp ce roşii îşi umflau branhiile şi promiteau un sistem proporţional  care creştea de la plevuşcă la ştiuci , sistem de altefel atât de complicat că mai nimeni nu l-a înţeles .

Tata Broască în schimb a început a ţopăi înconjurat de şleahta lui de broaşte  de pe un mal pe celălalt şi într-una din seri cum cei mai mulţi dintre peşti se adunaseră cu boturile larg deschise să-l asculte  a tuşit o dată  gutural  şi le-a arătat tuturor luna de pe cer care se oglindea nepăsătoare în oglinda lacului .

-A voastră să fie a orăcăit el mieros  ! şi peste jumătate din baltă s-a înghesuit să-l aleagă drept staroste de drept al bălţii . Ciracii lui care aruncau tuturora momeli portocalii se umflau şi-şi bulbucau ochii aşa cum îndeobşte mai toate broaştele ce se respectă o fac în timp ce cu labele mari începeau să dosească musculiţele strânse cu trudă şi să dărâme depozitele fugărindu-l cât colo pe micuţul clean .

Irişii de apă se ofileau cuminţi iar  nuferii începeau deja să pălească .  Iarba ştiucii  devenea din ce în ce mai străvezie , peştii înotau somnolenţi printre trestiile cazute în apă şi numai mătasea broaştei se întindea bolnavă peste baltă sufocând-o….

Publicitate

Written by Rusu Gigi

iunie 27, 2010 la 8:52 am

17 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Decorul descris de tine este absolut fermecător.

  Nu îmi plac broaştele în mod special, dar tu reuşeşti prin cuvinte să mă faci să zâmbesc la verdele broaştei.

  Să ai zile pline de frumos alături de cei dragi!

  Geanina Lisandru

  iunie 27, 2010 at 9:23 am

 2. Geanina ,
  Mulţumesc pentru trecere . Nici mie nu-mi prea plac broaştele dar se pare că mai trebuie să le suport . Un week-end liniştit…

  Rusu Gigi

  iunie 27, 2010 at 9:25 am

 3. Gigi 26 iunie -28 iunie 1940,REMEMBER 70 DE ANI DE LA PIERDEREA BUCOVINEI DE NORD SI BASARABIEI! :( :(

  octavpelin

  iunie 27, 2010 at 2:05 pm

 4. Aveţi grijă că în curând se va lua impozit şi pe drepturile de autor. Broaştele portocalii… momelile portocalii… impozitele portocalii. Să ne citim sănătoşi!

  CT

  iunie 27, 2010 at 5:05 pm

 5. Costin ,
  E fără margini imaginaţia lor bolnăvicioasă , ca şi răbdarea noastră de altfel…O duminică frumpasă…

  Rusu Gigi

  iunie 27, 2010 at 5:07 pm

 6. […] vrea ca si scolile sa fie renovate la acelasi minister. Mai bine decat primarii si ministerul Educatiei nu cred ca mai stie cineva situatia scolilor. O sa asistam la reabilitarea scolilor deja […]

 7. […] să-i las în urmă, din preaplinul tihnit al somnului meu de după-amiază, m-am proptit de cu seară în pedala de acceleraţie, zicându-mi că e cazul să profit de noaptea blândă şi tăcută mai […]

 8. Prea s-au inmultit. O vreme – mormoloci – i-am confundat cu pestii… Sau i-a plouat natura intr-o noapte? Nu cred! Natura stie ce-nseamna echilibrul. S-au inmultit fiinc-a fost apa. Acum – ii musai, in compensare – sa vina seceta si sa dispara… Dar, ce ne pasa noua? Noi suntem oameni iar, ce se intampla in balta, se-ntampla celor ce, dupa ce ca e putin si prost, cand – omitand motivul – stranuta punandu-si ghara pe o nara, isi pierde creieru pe nara ceealalta.

  http://oferta-kinr.blogspot.com/2010/06/cakatzii-au-murit-traiasca-iezii.html

  KinR

  iunie 28, 2010 at 11:48 am

 9. Bine v-am regăsit. Ca de fiecare dată, citim texte foarte bine scrise. Permiteţi-mi să vă doresc un început de săptămână cât mai bun posibil, din toate punctele de vedere… Nu pot să nu remarc pasajul de final:

  „Irişii de apă se ofileau cuminţi iar nuferii începeau deja să pălească . Iarba ştiucii devenea din ce în ce mai străvezie , peştii înotau somnolenţi printre trestiile cazute în apă şi numai mătasea broaştei se întindea bolnavă peste baltă sufocând-o…”

  Cristian LISANDRU

  iunie 28, 2010 at 1:29 pm

 10. […] BLOG (viaţă ratată); SIMION CRISTIAN (refuz şi-mi bag picioarele); ATITUDINI (ia şi de la noi); GIGI RUSU (povestiri din baltă); IOAN USCA (racila – 5); TEO NEGURĂ (ce pana mea); OTTILIA ARDELEANU (când te apropii de […]

  GEAMANTANUL (6) «

  iunie 28, 2010 at 1:32 pm

 11. Relu ,
  Din păcate , broaştele portocalii sunt o realitate . O zi frumoasă vă doresc…

  Rusu Gigi

  iunie 28, 2010 at 3:22 pm

 12. Cristi ,
  Mulţumesc pentru lectură . O săptămână plină de bucurii şi un cer senin dacă se poate…

  Rusu Gigi

  iunie 28, 2010 at 3:24 pm

 13. Da Gigi… si romanii care-si sufla creierii pe-o nara la cea mai mica raceala sunt tot realitate…

  O saptamana cu orice crezi ca ti-ar pute fi de folos!

  KinR

  iunie 28, 2010 at 9:45 pm

 14. re.:)”…ti-ar putea fi…”

  KinR

  iunie 28, 2010 at 9:46 pm

 15. […] păşesc optimisto-pesimist […]

 16. Relu ,
  Să sperăm că românii se trezesc doar mai greu . Ar cam fi timpul…

  Rusu Gigi

  iunie 29, 2010 at 6:12 am

 17. […] CHIAR NU PUTEM SA FIM SOLIDARI NICI MACAR IN ASEMENEA SITUATII? […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: