Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Tabloul ( II)

with 26 comments

-Ce bună ar fi acum o bere ! îşi spuse şi gândul îi porni iarăşi să hoinărească pe străzile ameţite de iarnă . Se opri în gând în faţa rondoului şi apoi se roti de câteva ori mistuit de o moleşeală plăcută . Apoi rabată tot în gând uşile localului şi aproape că putu să perceapă larma  de la mese , zumzetul vocilor ce se amesteca acum cu clipocitul apei şi râsul nervos al puştilor ce turnau în ei vodcă  fumând ostentativ ţigarete cumpărate pe sub mână de la magazinele de vise şi undeva de deasupra , din difuzoarele disimulate în tavan , vocea lui Freddie Mercury cântând în surdină „ My life has been saved „ .În rest , pustiu , un pustiu pe care deja îl cunoştea şi care era cu atât mai de nesuportat , cu cât îi era mai familiar .

-La ce să mă întorc ? se întrebă şi măcelăria îi năvăli în gând plină de mirosuri grele şi cârlige nichelate , se vedea în halat alb , pătat de sânge , despicând carcasele atârnate , aliniate ca nişte soldaţi la instrucţie şi picăturile de apă căzând în chiuvetă îi zumzăiau în creier ca o măşină uriaşă de tocat  .

-Îi ştiu ochii de undeva , atât de bine îi ştiu …îşi spuse dar lăsă gândul neterminat şi se concentră iar la poziţia lui .

Muşchii începeau iar să-l  doară , ar fi vrut să se mişte dar ea picta , îi simţea pensula alunecând în spatele şevaletului şi rămase nemişcat , pierzând şirul secundelor , numărând şi luând-o iar de la capăt , hoinărind în gând pe străzi desfundate  , zăbovind în parcări dreptunghiulare , aproape goale şi întorcându-se iar din ce în ce mai ostenit ca să zacă în acea poziţie ce devenea din ce în ce mai de nesuportat .

Lumina ce intra pe fereastră pălea şi nori tulburi alunecau pe cer departe , apoi totul se lumina şi el amorţea încetul cu încetul ; durerea se estompa şi furnicăturile dispăreau şi ele , numai gândul îi rătăcea prin locuri umblate şi neumblate  . Era mirat şi el de limpezimea cu care lucruri nebănuite altădată i se dezvăluiau . Esenţe neştiute izbucneau acum şi el îşi găsea timp pentru a le percepe , mirosuri noi , şoapte , fulguiri de lumină , pete de penumbră pe care altădată nu le-ar fi distins îl cuprindeau şi-l toropeau .

O privea pictând şi nu mai simţea nimic la gândul ca e gol .

-E aproape gata , zise ea şi se aplecă să-şi amestece culorile iar el nu mai simţi nevoia să se îndrepte . Devenise atent la toate detaliile ce-i scăpau de obicei  şi asculta deja şoapte numai de el auzite ..

-Vrei un pahar cu apă ? şi el nici nu se gândi să răspundă ca şi cum ar fi putut să-i transmită lipsa lui de dorinţă printr-un alt canal , mai subtil ,  lipsit de gălăgia plicticoasă pe care cuvintele o puteau naşte .

Ea deschise fereastra şi o lumină nouă năpădi încăperea . Mirosea a salcâm înflorit şi el văzu fără să se  întoarcă copacii în floare şi se întrebă când naiba a trecut şi timpul ăsta . Îşi amintea ca prin vis zăpada murdară de pe alei ca şi cum nu acum două ore în urmă ar fi intrat în atelier ci mai demult , cu mult mai demult şi încetul cu încetul înţelese că pierduse şi noţiunea timpului , la fel cum şi durerea de a sta încremenit o pierduse . Se apropie de el să-l studieze şi el îşi aminti unde mai văzuse ochii aceia şi  nici măcat nu se mai miră să o vadă cu părul scurt şi roşu , ca şi cum tot timpul ar fi ştiut în străfundul lui că de fapt e Renate .

Ea îl  privi şi îl mângâie uşor ca pe o coală de hârtie sau ca pe o pânză şi el îi simţi mâna alunecând nu pe un trup gol ci pe o suprafaţă plană , întinsă pe şevalet .

-Ştiam că o să reuşesc , îi spuse şi el nu se mai miră . De când te-am văzut am ştiut că eşti modelul perfect pentru tabloul viu pe care tot încerc să-l pictez .

De afară primăvara năvălea cu mirosuri şi sunete noi şi tabloul din atelier începea să respire ca şi cum trupul gol şi contorsionat de pe pânză ar fi simţit încă timpul alunecând pe lângă el ca o picătură de apă dizolvată într-un lac fără fund .

Publicitate

Written by Rusu Gigi

mai 27, 2010 la 8:29 pm

26 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Foarte bine surprinse aceste trăiri interioare ale personajului:

  „Lumina ce intra pe fereastră pălea şi nori tulburi alunecau pe cer departe , apoi totul se lumina şi el amorţea încetul cu încetul ; durerea se estompa şi furnicăturile dispăreau şi ele , numai gândul îi rătăcea prin locuri umblate şi neumblate . Era mirat şi el de limpezimea cu care lucruri nebănuite altădată i se dezvăluiau . Esenţe neştiute izbucneau acum şi el îşi găsea timp pentru a le percepe , mirosuri noi , şoapte , fulguiri de lumină , pete de penumbră pe care altădată nu le-ar fi distins îl cuprindeau şi-l toropeau”… Un pasaj pe care l-am recitit deja de mai multe ori…

  Las un semn mare de apreciere şi în legătură cu finalul:

  „De afară primăvara năvălea cu mirosuri şi sunete noi şi tabloul din atelier începea să respire ca şi cum trupul gol şi contorsionat de pe pânză ar fi simţit încă timpul alunecând pe lângă el ca o picătură de apă dizolvată într-un lac fără fund”…

  Inspiraţie maximă vă doresc în continuare. Şi o seară cât mai plăcută!

  Cristian LISANDRU

  mai 27, 2010 at 8:39 pm

 2. Cristi ,
  Mulţumesc pentru trecere . S-a întâmplat ca în acelaşi timp să vă citesc şi eu şi să mă amuz amar de năstruşnicile personaje .Frumoasă coincidenţă . O seară liniştită vă doresc !

  Rusu Gigi

  mai 27, 2010 at 8:42 pm

 3. extraordinar de bun. discursul curge ca un pîrîu limpede.parcă nici nu îţi dă voie să respiri. detaliu şi gândurile se combină foarte inspirat. mi-a plăcut.încă e iarnă. păcat…

  CT

  mai 27, 2010 at 8:46 pm

 4. Costin ,
  Ba e iarnă , ba e primăvară , uneori se amestecă toate detaliile astea . Important e că ne citim . Am trecut şi eu şi îti mulţumesc pentru trecere .

  Rusu Gigi

  mai 27, 2010 at 8:54 pm

 5. […] PRINTRE BLOGURI – RUSU GIGI (tabloul – 2);  GÂND LICITAT (care este mai importantă, teoria sau practica?); ATITUDINI (eram sub influenţa […]

 6. Totul se contopeşte, sub penelul unui maestru al cavintelor; cuvinte născute pe şevaletul unor „culori” de lumină, un TIMP distorsionat, când VIU, la „lucru” este doar … Creatorul !
  ~
  Cornelius,

  DoarATAT

  mai 28, 2010 at 12:19 am

 7. Cornelius ,
  Îţi mulţumesc că ţi-ai găsitz timp să te opreşti o clipă in atelierul de pictură .E de asemeni o ocazie să te citesc şi eu . O zi senină să ai !

  Rusu Gigi

  mai 28, 2010 at 6:57 am

 8. ROMANIA TREZESTE-TE!!!

  octavpelin

  mai 28, 2010 at 11:43 am

 9. Octav ,
  Sper şi mă rog să ne trezim cu toţii cât mai e timp .

  Rusu Gigi

  mai 28, 2010 at 12:11 pm

 10. ‘Nea Gigi. te pricepi de minune la legat cuvinte, imi lasi cateodata impresia unui legator de carti din acelea vechi, pretioase. Nu e o treaba pentru oricine, si pare ca tu stii asta: te-apleci printre litere, le cureti de praf, le-asezi cuminti si potrivite-n pagina si le sudezi cu…suflet. Imi place, nea’ Gigi.

  teonegura

  mai 28, 2010 at 5:39 pm

 11. Teo ,
  Mulţumesc ! ai scris aşa frumos că îmi vine greu să mă recunosc . Te citesc şi eu cu plăcere şi sper să ne mai întâlnim în lumea asta de cuvinte.

  Rusu Gigi

  mai 28, 2010 at 6:10 pm

 12. Deosebit!

  karina

  mai 28, 2010 at 8:21 pm

 13. Karina ,
  Îţi mulţumesc !

  Rusu Gigi

  mai 28, 2010 at 8:23 pm

 14. Vin de fiecare dată cu plăcere, acesta este adevărul, aştept cu mare interes fiecare postare… Da, a fost o coincidenţă care m-a făcut şi pe mine să zâmbesc… Vă doresc un sfârşit de săptămână excelent!

  Cristian LISANDRU

  mai 28, 2010 at 11:31 pm

 15. Chinul nasterii unei Intreprindere Individuala!…

  I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my blog :)…

  CiprianDragomir.com

  mai 29, 2010 at 12:07 am

 16. […] Un adevarat conducator nu isi asuma realizarile altora. […]

 17. […] Lilick, Marius Mina, Matilda, Mirela Pete, Natasa, Nea Costache, Tavi, Octavian, Orfiv, Razvan, Rusu Gigi, Sfantu ‘ Simion, Sibilla, Starea Natiunii, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, […]

 18. […] că l-aş scrie pe muzică bună, poate aş reuşi astfel să subliniez că trăim într-un glob de sticlă colorată până la pestriţ, într-o lume a […]

 19. Cuvintele se sint tare bine pe locurile ocupate, fiecare şi-a găsit matca,descrierea în amănunt dă savoare scrierii. Trecerea de la iarnă cu gândul la halbă către aroma salcâmilor şi măcelărie este senzaţională.

  O seară plină de frumos!

  geaninalisandru

  iunie 3, 2010 at 7:22 pm

 20. Geanina ,
  Mulţumesc pentru cuvintele frumoase . Vă citesc şi eu cu plăcere . O seara frumoasă …

  Rusu Gigi

  iunie 3, 2010 at 7:24 pm

 21. simt*,scuze

  geaninalisandru

  iunie 3, 2010 at 7:49 pm

 22. […] George Valah; Orry; Între vis și realitate 2; Joy; Cristian Lisandru; Adrian Voicu; Mihaela Man; Rusu Gigi; Miss Boobs; Baricada; Mariusnpr; Anavero; Yoana 200; Simion Cristian; Flavius Obeadă; Griska. […]

 23. […] Valah; Orry; Între vis și realitate 2; Joy; Cristian Lisandru; Adrian Voicu; Mihaela Man; Rusu Gigi; Miss Boobs; Baricada; Mariusnpr; Anavero; Yoana 200; Simion Cristian; Flavius […]

 24. Parcările aproape goale vor fi fiind de prin anii ’70…

  Vania

  iunie 4, 2010 at 8:51 am

 25. Vania ,
  Mi-a rămas nostalgia de atunci . Altfel nu-mi explic …

  Rusu Gigi

  iunie 4, 2010 at 9:53 am

 26. […] Motanul Filozof, Natasa, NEA COSTACHE, Nedumeritul, Tavi, Octavian, Orfiv, Plano 10, RaSpo, Razvan, Rusu Gigi, Sectorul 6, Sfantu’ Simion, Sibilla, Simona Ionescu, Societate, Starea Natiunii, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: