Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Dependent de eclipse

with 18 comments

Mi-e frig , mi-e din ce în ce mai frig în partea asta de galaxie , şi se pare că am o alergie cronică la praful cosmic .  Cine ştie ce planete sulfuroase au rătăcit rotindu-se pe aici după sorii lor sau câte luni din amoniac şi metan şi-au părăsit elipsele şi  aiurează încă  îngheţate pe undeva  .

Max Ernst the Phases of the Night

Aşa cum unii nu suportă ceaţa sau burniţa eu mă sufoc oridecâteori , erup  în galben -oranj  vulcanii îngheţaţi de pe Io  şi noaptea inima îmi pulsează o dată cu  Marea Pată Roşie de pe Jupiter . Nu e o noapte cu lună plină în care să nu mă încurc în insomnii şi în care gândurile negre  să nu o ia razna . Dar dacă , mă întreb  , m-aş fi născut pe o o planetă cu 6 luni  din Constelaţia Andromeda , nu aş fi dormit de 6 ori mai puţin ?  Îmi amintesc şi acum de nopţile când îmi amorţea gâtul căutând cometa Kohutek .

Eclipse of the Sun by George Grosz

Eram atât de palid , încât au chemat salvarea şi m-au scotocit două săptămâni pe toate părţile . Apoi m-au lăsat în plata Domnului şi până ce n-am trecut în Perseide  n-am mai avut nimic . Apoi într-o seară am simţit împunsături în inimă şi am ştiut că vin meteoriţii . Miroseau a praf de stele şi şuruiau ca lacrimile pe obraji . Cel mai rău mi-a fost când a trecut cometa Halley . Atunci mi-au pus diagnosticul de cosmo dependent şi m-au ţinut numai în perfuzii . Mi-au spus că la urma urmei am scăpat uşor   ;  până în 2061 nu mai trece pe lângă Terra .  Aşa că nu mi-am mai făcut griji . Când m-a durut capul şapte zile la rând am sunat la Institutul Astronomic  . După o săptămână m-au sunat înapoi şi mi-au spus că au descoperit o supernovă ce tocmai exploda . În fiecare vară mă îndop cu pilule în nopţile cu ploi de stele şi tresar neliniştit de câte ori vuieşte pe aproape câte un asteroid . Şi zilele trecute am simţit unul ratându-ne la mustaţă şi am umblat palid ca un lunatec . Azi dimineaţă m-am trezit senin şi împăcat , aşa că am ştiut că e eclipsă .  E cea mai lungă eclipsă inelară de soare din mileniul 3  şi  simt că zvâcnetul din tâmple a încetat . Acum , când soarele e cel mai aproape de pământ şi luna atât de departe ,  mecanismul meu interior se resetează şi timpul se buluceşte fierbinte în vene târâd cu el sorii răzleţi  pe care-i purtam ca pe nişte viruşi  fără să ştiu . Pe discul solar se târâie leneş inelul  de umbră şi în mine  se rotesc stele neutronice şi explodează la greu supernove . Abia peste 1.000 de ani o să fie altă eclipsă inelară la fel de lungă  şi abia peste 1.000 de ani ochii altcuiva or să citească umbrele din soare .

eclips_2006-Saudi_Arabia

Până atunci , istovit de comete , o să tremur de frig în partea asta de galaxiei şi  o sa aştept cu ochii pironiţi în  stele  , ferindu-mă cu grijă de fiecare asteroid ,  doar sânt dependent de eclipse…

Reclame

Written by Rusu Gigi

ianuarie 15, 2010 la 9:19 pm

Publicat în Insomnii în doi

Tagged with , ,

18 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mă bucur că sunt primul care citeşte (sau primul care lasă nişte cuvinte în urma trecerii, mai exact)…
  Un text care curge ca o ploaie de meteoriţi, pentru a rămâne în context. Un text de suflet – bănuiesc – scris într-o asemenea manieră încât se citeşte pe nerăsuflate. Şi îţi vine să ridici imediat ochii spre cer, în căutarea făcliilor care ne liminează nopţile.
  Selectez un pasaj – „Apoi într-o seară am simţit împunsături în inimă şi am ştiut că vin meteoriţii . Miroseau a praf de stele şi şuruiau ca lacrimile pe obraji . Cel mai rău mi-a fost când a trecut cometa Halley . Atunci mi-au pus diagnosticul de cosmo dependent şi m-au ţinut numai în perfuzii . Mi-au spus că la urma urmei am scăpat uşor ; până în 2061 nu mai trece pe lângă Terra . Aşa că nu mi-am mai făcut griji”..

  Seară bună vă doresc… În această parte a galaxiei…

  crislis

  ianuarie 15, 2010 at 9:30 pm

 2. Crislis ,
  Ştiţi ce e ciudat şi frumos totodată ? Exact acum , mă delectam şi eu cu Sandu Şpriţ . Pe cuvânt că merge după o eclipsă . O seară bună vă doresc şi ploi de stele…

  Rusu Gigi

  ianuarie 15, 2010 at 9:35 pm

 3. Înţeleg că eclipsa va afecta vulcanii care erup oranj…

  Vania

  ianuarie 16, 2010 at 9:25 am

 4. Vania,
  Mai întâi pe noi şi apoi pe ei .

  Rusu Gigi

  ianuarie 16, 2010 at 9:38 am

 5. delicata marturisire !

  gabi

  ianuarie 16, 2010 at 12:52 pm

 6. Gabi
  Mulţumesc pentru gândul bun.

  Rusu Gigi

  ianuarie 16, 2010 at 1:01 pm

 7. Gigi,ai dreptate eclipsa ne va afecta in acest an de gratie,in mod pozitiv,iar pe „portocalii”in mod negativ,un weekend minunat!

  octavpelin

  ianuarie 16, 2010 at 3:08 pm

 8. […] în singurătăţi de moment, în nostalgii cu înţeles, în acceptarea diferenţelor, în amăgirea frigului, în mici şi posibile bucurii, în presimţirea unui semn de primăvară, în ideea de om intens, […]

 9. Octav
  Cred că ne priesc eclipsele .După ele . soarele e mereu mai frumos . Week end plăcut !

  Rusu Gigi

  ianuarie 16, 2010 at 3:47 pm

 10. acum că a trecut, m-am (mai)liniştit(?):)
  nu ştiu cum eşti tu dar eu ştiu sigur că sunt, la propriu, cosmodependentă:)))
  excepţional text!!!

  CELLA

  ianuarie 16, 2010 at 7:32 pm

 11. Cella
  Simt de mult că eclipsele mă liniştesc , aşa cum numai ploaia de vară mă poate linişti . Mulţumesc pentru cuvintele frumoase .

  Rusu Gigi

  ianuarie 16, 2010 at 7:49 pm

 12. […] Am aflat că ” “U” e o vocală specială. A zgomotelor interioare“. Mai am ceva treabă cu mine, p-aici. […]

 13. Interesante sanse, pe linga care trecem cu destula detasare… sa fim contemporani, unii chiar privitorii cu proprii ochi, cu totii privitori de cind cu tele-vederea, unor astfel de raritati cosmice… O eclipsa pentru un mileniu! Macar in lumile fictionale!

  dumitruagachi

  ianuarie 17, 2010 at 2:02 pm

 14. Dumitru
  Recunosc că am rămas cu răsuflarea tăiată când am citit că nu o să mai prindem decât cine o mai fi atunci , peste vreo mie de ani , o aşa eclipsă . Acelaşi sentiment l-am avut când a trecut pe lângă noi în 1986 cometa Halley .Următoarea trecere e abia in 1961 . Cu adevărat , interesante şanse …

  Rusu Gigi

  ianuarie 17, 2010 at 4:46 pm

 15. ne fac bine atâtea stele? bună seara!

  costin

  ianuarie 17, 2010 at 9:26 pm

 16. Costin
  Cred că unora ne fac bine , altora nu .Important e că vrând , nevrând rătăcim printre ele . O seară bună la fel .

  Rusu Gigi

  ianuarie 17, 2010 at 10:03 pm

 17. Foarte frumos articol.

  Irenne

  ianuarie 20, 2010 at 8:12 pm

 18. Irenne ,
  Îţi mulţumesc pentru aprecieri.

  Rusu Gigi

  ianuarie 20, 2010 at 8:18 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: