Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Fără regrete

with 31 comments

Afară plouă -n draci , cu disperarea sfârşitului de toamnă . Nici urmă de zăpadă .  Dacă n-ai vedea pe alei , resturile de beteală rupte şi urmele negre lăsate de artificii şi mai ales dacă  nu s-ar transmite la  TVR Concertul de Anul Nou (Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker ) al Orchestrei Filarmonice din Viena  din celebra sala ” MUSIKVEREIN ” nici n-ai spune că e 1 Ianuarie . Aş fi vrut să vă urez tuturor să aveţi un an mai bun . De fapt de asta am început să scriu . Dar m-am trezit cu un gust metalic în gură şi nici acum nu ştiu dacă e al anului ce a trecut , al lui 2010 sau mai degrabă al şampaniei cu care , ca tot omul am intrat şi eu în noul an . Şi apoi de ce numaidecât trebuie ca anul ce vine să fie mai bun decât cel ce tocmai a trecut ? Ar însemna ca anii ce urmează să fie toţi , fără excepţie , mai frumoşi decât cei ce s-au scurs deja .  Asta nu e cumva o recunoaştere tacită a faptului că anii pe care i-am trăit au fost doar nişte eşecuri  ? Mai bine v-aş ura să aveţi un an la fel de bun ca 2009 . Dar aş fi ipocrit . 2009 mi-a adus multe împliniri dar şi la fel de multe  insuccese (sau dacă e să fiu în ton cu aleşii …insuccesuri )  . De aceea mi-am propus să nu mai ascult şi să nu mai  urmăresc ( pe cât se poate )  emisiuni de  politică .  În 6 Decembrie sau mai bine zis în dimineaţa zilei de 7 am simţit aceeaşi dezamăgire pe care am simţit-o ca suporter  de fotbal în 2004 după meciul cu Danemarca . Dar nu după măcelul de pe plaja din Bucureşti ci după meciul de la Copenhaga , cel în care am pierdut calificarea în ultima secundă , după ce am fost furaţi de arbitru la fel ca la alegerile din 6 decembrie .  O să-mi spuneţi că nu se pune şi în parte sânt de acord . Măcar Urs Maier  şi-a cerut scuze pentru că ne-a furat . De aceea n-o să vă urez nici să aveţi un an mai bun , nici la fel de bun ca 2009 .  Sper doar să putem privi în urmă  fără regrete la anul ce s-a scurs şi să avem unul  normal şi dacă se poate , suportabil . Şi ca să nu rămână  în tonuri întunecate urarea mea o să închei cu ultimul film pe care l-am vizionat în 2009  , ” Los Amantes del Circulo Polar ” al lui Julio Médem şi asta nu că ar fi prea nou  ( filmul e din 1998 ) ci pentru că e profund şi sensibil şi mai ales lipsit de clişee .  Şi mai ales pentru că aşa cum spune Otto , personajul cu nume palindromic ” E bine că viaţa se desfăşoară în cicluri . Dar a mea se desfăşoară într-unul singur (zice el ) , nici măcar unul întreg . Cel mai important lipseşte ” .  Aşa că  atât celor ce le lipseşte 2009 ca şi celor ce încă  aşteaptă un an suportabil , vă urez cu drag deopotrivă La Mulţi  Ani !

Publicitate

Written by Rusu Gigi

ianuarie 1, 2010 la 2:38 pm

31 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Este cel mai bine să privim fără regret anul care a trecut, chiar dacă – pentru foarte mulţi – nu a fost aşa cum şi l-ar fi dorit. Îmi aduc aminte de titlul unui film – „Privind înapoi cu mânie”… Trebuie să lăsăm mânia deoparte şi să facem anumite analize pertinente… În rest, să ne dorim să nu mai greşim acolo un de am greşit, să fim mai toleranţă dacă nu am fost şi să ne facm treaba acolo unde prestăm fiecare… Cam asta ar fi! Vă doresc o zi bună în continuare şi numai bine!

  crislis

  ianuarie 1, 2010 at 5:03 pm

 2. Şi-aici plouă ca-n poeme…

  Vania

  ianuarie 1, 2010 at 6:01 pm

 3. Crislis
  Cu un strop de critică putem privi înapoi . Măcar să învăţăm ce am greşit…O sa descoperim cândva că cei mai buni ani tocmai au trecut . Un an aşa cum vi-l doriţi…

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 6:32 pm

 4. Vania
  Ca să vezi…parcă toate ploile şi-au vorbit…

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 6:36 pm

 5. Eu nu am sa fac bilantul anului incheiat acum cateva ore,inca nu…. dar am sa fiu de acord ca filmul e extraordinar,il revad cu placere de cate ori simt nevoia visarii cu ochii deschisi,si daca tot veni vorba nu cred ca poti generaliza..un an mai bun decat ala vechi…sper doar sa fie diferent..eu ma multumesc cu atat.La Multi Ani!!!! si sa ne delectati cu povesti in continuare,la fel de placute ca si pana acum.

  DANIELA

  ianuarie 1, 2010 at 6:50 pm

 6. Daniela
  Bilanţul anilor scurşi ne arată doar ce am pierdut . De acord ca anul ce tocmai s-a născut să fie doar diferit .La Mulţi Ani ! şi mulţumesc pentru atenţie .

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 6:55 pm

 7. Daca ar trebui sa scrieti o carte care sa aiba vanzare,profit chiar daca mesajul e articial ce tema a-ti alege? S-ar putea sa va mire intrebarea dar are un temei…imi tot storc creierii si asa un pic obositi dupa o noapte lunga sa-mi pregatesc lucrarea asta pentru facultate…despre ce se mai scrie pe acasa si se vinde? (repet,ne-au focalizat tema asta din punct de vedere strict material…inca nu am inteles prea bine…arta nu e frumos,nu e introspectie,nu e pura si nu are nimic in comun cu profanul???,cu statistici si strategii de marketing????);aici piata e saturata de vampiri,dileme si mistere religioase,auto-ajutor…asa ca intindeti-mi un deget virtual,va rog,daca nu e mare deranjul, multumesc anticipat.

  DANIELA

  ianuarie 1, 2010 at 7:12 pm

 8. Daniela
  Din fericire scriu doar pentru prietenii virtuali de aici . Dacă ar fi să dau vreun sfat însă ţi-aş sugera să scrii despre ce ştii tu mai bine , despre prietenii şi neprietenii tăi , despre superstiţiile şi magia locurilor tale de acasă dar transfigurat şi sincer . Cred că Marquez a făcut şi artă , a avut şi vânzare bună şi profit .Şi încă ceva…în nici într-un caz despre vampiri…

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 7:25 pm

 9. Aveam clara ideea ca scrieti doar pentru prieteni si va invidiez (din punct de vedere benefic,fara indoiala)dar nu e vorba de mesajul cartii,ci de genul literar( dramaturgie,nuvela neagra,povestiri)…in fine….cartea nu trebuie scrisa,intrebarea mea era ce gen de carte se vinde in Romania ca sa-mi pot face o idee extensa si sa pot alege unul.La inceput alesesem teatrul dar vazand cum se inchid librariile specializate in teatru cred ca nici o editura s-ar arunca cu capul inainte sa publice o piesa de teatru….Oricum,multumesc pentru timpul acordat si pentru sfatul cu vampirii desi era exclus din planul de atac.

  DANIELA

  ianuarie 1, 2010 at 7:40 pm

 10. Daniela
  Eu am înţeles greşit . Cred că în România se cumpără acum cu precădere Paulo Coelho şi titluri româneşti de nonficţiune de la Neagu Djuvara la Oana Pellea şi Mihaela Rădulescu . Cel puţin asta ştiu de prin presă . În ceea ce mă priveşte eu cumpăr doar clasici . Cât despre copii , ei preferă genul fantasy , cum ar fi romanele cu vampiri ale lui Stephenie Meyer . Toate cele bune .

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 8:06 pm

 11. Mi-ati furat o tentativa de zambet ce s-a transformat sistematic in mirare,incertitudine si de ce sa nu recunosc o mare curiozitate despre ce poate scrie Mihaela Radulescu,sa-mi fie cu iertare; dar intrebarea existentialista este: „oare despre ce mai pot eu scrie”?)…era doar o gluma, sa ne mai descretim fruntile intr-un 1 de an nou.Si tot navegand in cotloanele mintii m-am gandit ca voi alege tema despre revolutia din 89; nu stiu daca ipotetica mea carte va avea vanzare, dar ma incred ca ai un segment de public ce poate fi interesat tinand cont ca despre Romania se cunoaste foarte putin si cu atat mai putin despre revolutie.Cum vi se pare? ma imbogatesc? jeje…Toate bune pentru dumneavoastra si toti dragi.

  DANIELA

  ianuarie 1, 2010 at 8:28 pm

 12. ptr mine ” Los Amantes del Circulo Polar ” e primul film vizionat pe 2010 . am ramas cu senzatia ca Medem m-a lasat sa aleg finalul.
  2009 l-am incheiat tot cu un film de Medem : „Lucía y el sexo”

  La Multi Ani !

  Merlinlx

  ianuarie 1, 2010 at 8:38 pm

 13. Daniela
  Să fiu cinstit , nu sunt nici măcar curios ce scrie Mihaela Rădulescu . M-am uitat numai pe cifrele de vânzări . Cred că subiectul cu revoluţia e foarte bun.Multă sănătate , ţie şi alor tăi !

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 8:49 pm

 14. Merlinlx
  Aşa e . Finalul e văzut prin ochii lui Otto si al Anei şi ca un regizor spaniol ce se respectă , Medem se retrage la sfârşit şi te lasă singur cu întrebările tale . La Mulţi Ani , ţie şi familiei tale ! Cât despre mine , m-aş mulţumi luni cu un ceai verde şi o vorbă bună . Un an frumos să ai !

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 8:56 pm

 15. Interesant filmul „Lucia y el sexo”, Merlinlx,vad ca ai avut sesiune spaniola de cinematograf in prima zi a anului,va recomand la toti ce treceti pe aici cu permisul domnului Gigi,bineanteles,”Mar adentro” in regia lui Alejandro Amenabar,care mai nou a regizat si „Agora”.Primul tulburator,in ceea ce priveste al doilea ofera o alta viziune a Alexandriei si se centreaza in personajul principal Hipatia, pe fondul unei epoci religioase conflictiva. Astazi m-am intrecut pe mine in ale chateatului…cu permisul d-voastra.

  DANIELA

  ianuarie 1, 2010 at 9:15 pm

 16. Şi dumneavoastră asemenea… Îmi aduc aminte de un citat: „Din istorie oamenii învaţă că din istorie nu au învăţat nimic”…

  crislis

  ianuarie 1, 2010 at 9:25 pm

 17. Crislis
  Frumos citat . Şi e atât de uman să greşim , că e păcat să nu o facem din când în când . Măcar să învăţăm ceva din toate astea…

  Rusu Gigi

  ianuarie 1, 2010 at 9:31 pm

 18. Scrii daca si pentru ca ai ceva de spus! Ceva sta in tine si trebuie sa primeasca trup de litere… Daca scrii sa faci bani sau sa ai musai succes, atunci nu cred ca aici e locul cel mai potrivit ca sa ceri sfaturi!

  elena agachi

  ianuarie 1, 2010 at 11:04 pm

 19. Elena
  Îţi mulţumesc pentru că ai exprimat mai bine ceea ce am încercat să spun. De fapt eu am crezut mereu că litera şi cartea sunt cele ce se cer scrise şi autorul este numai ales să o facă . Fără ardere lăuntrică , o carte e doar ceva ce laşi pe bancheta avionului , atunci când cursa se va fi sfârşit .

  Rusu Gigi

  ianuarie 2, 2010 at 8:10 am

 20. Imi place articolul tau. La multi ani si tot ce iti doresti.

  Irenne

  ianuarie 2, 2010 at 10:44 am

 21. Irenne
  La mulţi ani şi ţie şi celor dragi ţie !

  Rusu Gigi

  ianuarie 2, 2010 at 10:46 am

 22. Şi eu priveam perplex televiziunile, ca Dorinel Munteanu poarta României, dacă-mi aduc bine aminte secvenţa din 2004, în dimineaţa de 7 decembrie 2009…
  La mulţi ani!

  Dumitru Agachi

  ianuarie 2, 2010 at 1:10 pm

 23. Da , şi în 2004 ca şi în 7 Decembrie , tot în ultima clipă ne-au furat . Se pare că ultima secundă ne e fatală ca neam . La handbal fete , nu de mult , în China tot în ultima secundă am pierdut . La mulţi ani !

  Rusu Gigi

  ianuarie 2, 2010 at 2:38 pm

 24. Eu privesc inapoi cu manie,intrucat stiu cate greutati materiale si miscari sociale o sa fie datorita acestor portocalii si avand uin frunte un sef de stat asupra caruia planeaza :FRAUDA!

  octavpelin

  ianuarie 2, 2010 at 2:40 pm

 25. Octav Pelin
  Din păcate aşa e . Uneori mă întreb dacă nu e timpul să ne trezim .Sigur au fost fraude dar mult prea mulţi l-au votat în necunoştinţă de cauză şi de acum se apropie nota de plată .

  Rusu Gigi

  ianuarie 2, 2010 at 2:46 pm

 26. N-o sa plang de mila lor, chiar daca o sa strang tare din dinti!

  elena agachi

  ianuarie 2, 2010 at 4:48 pm

 27. Elena
  E singura consolare pe care şi eu o am .

  Rusu Gigi

  ianuarie 2, 2010 at 4:59 pm

 28. Cred ca m-au inteles gresit cititorii blogului d-voastra sau cel putin Elena,in nici un moment am zis ca vreau sa scriu o carte,sa am profit si vanzari,sa ma imbogatesc…v-am cerut o parare despre genul literar ce are vanzare pe piata romaneasca( doar cred ca am fost clara si am explicat ca era tema unei lucrari pentru facultate)…stiu ca nu se scrie cu finalitatea imbogatirii,ci ca se face altruist,oferind fara sa astepti recompense( poate doar sufletesti),asa ca nu merit sapuneala….Sa ne auzim de bine!!!!!!

  DANIELA

  ianuarie 2, 2010 at 11:43 pm

 29. Plouă de când mă ştiu .

  Rusu Gigi

  ianuarie 11, 2010 at 6:41 am

 30. […]leapsa care da in link


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: