Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Ultima imagine (I)

with one comment

Acum nu mai e nici o plăcere să te plimbi pe străzile îngheţate . Câte o rafală vicleană te izbeşte atunci când te aştepţi mai puţin…şi gerul îţi intră prin toţi porii . Oraşul e un patinoar imens . Ies doar când sânt nevoit şi asta se întâmplă mai des decât mi-aş dori . Ieri , treceam grăbit şi înfrigurat şi străzile semănau izbitor de mult una cu cealaltă când la un colţ pe lângă care rar mai trecea câte cineva am zărit bătrâna care vara vinde flori . Avea în mâinile vinete de frig câteva perechi de şosete crosetate . Am privit-o de departe cum încetul cu încetul părea să se transforme într-un fel sloi de gheaţa . Un soare anemic şi rece ca un bisturiu îi lovea pieziş zâmbetul şi de undeva venea miros de gogoşi şi cafea fierbinte . Trei perechi de şosete am cerut şi le-am îndesat grăbit în geanta de pe umăr . Apoi am mers doar de dragul de a merge până ce aproape că am ieşit din oraş . La orizont se înălţa pădurea şi brusc mi-a venit dor de munte . Când am plecat ultima oară de la Câmpulung , Pietrele Doamnei atârnau în aer suspendate şi din Piatra Arsă nu se mai vedea nimic. Am luat imaginea asta cu mine şi o port înghesuită în memorie. E de fapt ultima imagine şi de aceea a rămas aşa de proaspătă . Ea e punctul în jurul căruia pot apoi să–mi ţes amintirile . Am privit lung către munţii de departe , aşa cum spune un personaj de al lui Preda , „ ca un borfaş la ceasul unui lord” şi cu greu m-am întors cu spatele către ei . Până acasă , gândind la munti , am tăiat oraşul de la un capăt la celălalt şi răsuflarea îmi îngheţa în aer . Luminile se aprindeau una câte una şi pâlpâiau apoi ca flacăra lumânărilor. Câte un puşti rebegit de frig ţintea zadarnic cu ochii la geamul vreunei fete ce ezita să iasă . Apoi , luna a prins să crească şi prietenii să mă caute . Ne-am întins la vorbă ca şi cum nu ne-am văzut de câteva săptămâni . Au apărut şi cănile fierbinţi în care vinul încins şi dres cu scorţişoară dădea pe dinafară şi termometrele plesneau de atâta ger . Mi-am amintit de bătrâna ce vindea şosete şi zâmbetul mi-a alunecat uşor de pe faţă , s-a prelins nevăzut pe parchetul de dedesubt şi l-am strivit apoi cu vârful bocancului . Fiecare istorisea câte o întâmplare şi în aer plutea miros înţepător de tutun şi cuişoare fierte în vin roşu . Am dat să plec dar stelele sclipeau mai tare ca felinarele şi apucasem să promit că o să povestesc şi eu ceva. …Parcă am fi în „1001 de nopţi” le-am zis …or să cadă capetele …şi am dat să caut alt zâmbet prin buzunarele goale . Sufla vântul acum prin mine …Ai promis…mi-au zis …şi ochii mei se făceau tot mai mici…Acum e târziu .O să vă scriu cândva pe blog despre o poveste veche , care ca orice poveste e numai pe jumătate adevărată . O să vă scriu fără să ştiu care e jumătatea închipuită…le-am zis şi m-au lăsat apoi să ies singur în noaptea de sticlă şi să orbecăiesc până acasă urmărit hoţeşte de amintiri şi de câini vagabonzi .

Care e ultima imagine ? aceea cu care rămân… m-am întrebat înainte de a mă prăvăli în somn …şi Pietrele Doamnei dansau în aer agăţate de cornul lunii în timp ce bătrâne vinete de frig împărţeau celor goi şosete croşetate…

Publicitate

Written by Rusu Gigi

ianuarie 18, 2009 la 8:31 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Cred ca e una din cele mai bine conduse proze scrise ever de tine! Imaginea aceea cu zimbetul prelins pe parchet pe care naratorul il striveste cu virful bocancului e absolut abisala! Ma bucur ca al tau condei e tot mai activ, mai profund! Nu ca n-ar fi fost dintotdeauna, doar ca acum vad o evolutie in sens estetizant, sa zic asa!

    elenaagachi

    ianuarie 19, 2009 at 6:54 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: