Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Fotografia

leave a comment »

Nici nu mai ştiu de când n-am mai răsfoit un album cu fotografii .Ştiţi doar cum e ; îţi spui la început că mai ai timp , apoi îţi găseşti altceva de făcut ştiind că amintirile nu pleacă nicăieri ,că imaginile rămân neschimbate în timp ce doar tu te înstrăinezi de ele cu fiecare zi care trece.

Ieri ,în schimb m-am pomenit întrebându-mă dacă e adevărat că m-am schimbat chiar atât de mult. Şi cum oare aş fi putut să-mi răspund decât încercând să răscolesc printre cele câteva albume şi cutii pline de fotografii care n-au mai încăput în ele.De mult îmi propusesem să caut o anumită fotografie .Una în care eram cu adevărat fericit. Şi de ce să n-o fi făcut ? Câţi se pot lăuda că au putut să –şi surprindă momentul de fericire ? Faust , nu-şi căuta şi el clipa în care să poată cere timpului să se oprească ? El n-a reuşit chiar aşa cum şi-a dorit-o ; eu …eu însă o făcusem .

Îmi aminteam doar cu câtă îndrăzneală , cu cât tupeu priveam în obiectiv ţinându-ne de mână şi nu pot să spun nici acum ce-o fi fost în mintea ei ( şi cum aş fi putut s-o fac ) dar eu….eu ştiu exact la ce gândeam . Doream să-mi transmit cumva momentul de triumf şi în acelaşi timp să mă înfrunt pe mine , cel de mai târziu. Asta ….în linii mari dar poza….pe ea nu mi-o mai aminteam în detaliu şi de asta am început să o caut .

Albumul e gros şi la început dau de feţe pe care abia dacă le mai cunosc. Surprinse în trecutul lor, ca fluturii în chihlimbar , ele îmi transmit cu siguranţă ceva dar eu …..eu nu sunt acum pregătit pentru ele .

Mai apoi mă văd în pantaloni scurţi sub un păr înflorit. Abia de-mi mai zăresc expresia de fericire de pe faţă dar simt încă sau mi se pare doar că simt în palmă , urma mâinii bunicii care nu mai e de mult şi trec…trec mai departe.

Acolo e o fotografie mică pentru panoul şcolii şi am în barbă o julitură urâtă iar pe faţă un rictus de durere.;tot ce a mai rămas după un meci nebun de fotbal pe terenul de zgură al şcolii .

Apoi alta …acum sunt într-a VIII-a şi flăcările focului de tabără se ridică până la cer iar marea din spate pare un lac ceva mai mare şi mai neliniştit. Ţin de mână o fată şi nu reuşesc să-i văd chipul dar ştiu …încă mai ştiu că o chema Ingrid şi că i-am promis solemn că o să ne vedem odată întorşi acasă . Niciodată nu am apucat să o mai fac şi caut…caut mai departe.

Sunt în vârf , pe Rarău şi văd din expresia feţei că pentru mine acolo e de fapt vârful lumii ; dincolo de el n-o să mai pot urca . Am părul tuns scurt şi ochii incendiaţi de soare şi mâna mea ţine mâna……chiar nu mai ştiu a cui. Fotograful , pe mine a vrut să mă prindă în cadru şi dacă vreau să aflu mai multe trebuie să-mi folosesc imaginaţia şi nu acum .…..acum nu e timp de asta.

Şi caut ….caut mai departe . Alta…. În Iaşi pe malul unei ape al cărei nume nu-l mai ştiu de mult . Văd doar ca în ceaţă feţele surprinse şi petalele albe de cireş sau de ce-or mai fi fost …..alunecând şi apoi nimic ….sau poate doar mirosul greu al teilor în floare .

Bine , îmi zic ….dar fotografia.? Aceea în care mi-am propus să-mi surprind fericirea , fotografia pe unde o fi ?

Şi iar răsfoiesc albumul ….şi feţele încep a se amesteca …şi bunicii îmi par iar copii şi părinţii sunt mai tineri ca mine ….şi lumea începe iar să se recompună şi apoi să se destrame la loc ca într-un joc ciudat în care umbra devine lumină şi lumina ….culoare şi apoi iarăşi umbră. Şi într-un târziu …..abia într-un târziu îmi amintesc că atât de mult m-am pregătit pentru acea fotografie ….atât am amânat şi atât m-am îndoit de mine că până la urmă nu am mai apucat să o mai fac vreodată. …

Written by Rusu Gigi

aprilie 7, 2008 la 12:48 pm

Publicat în Insomnii în doi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: