Rusugigi's Weblog

Just another Word Press.com weblog

Eu şi rabinul

leave a comment »

„ Printre altele , m-am apucat de fumat. „ O ridic de pe birou   şi o răsfoiesc cu oarecare interes. Bineînţeles , nu e decât o carte ,ultima din Colecţiile Cotidianul…..Aiobheann Sweeney … O aşez cu grijă în raft pentru altădată ,când o să am timp destul. Titlul însă mă face să-mi aduc aminte cu plăcere cum m-am lăsat de fapt de fumat.Acum 12 ani ,pe când Otilia începea clasa I  , eu începusem să mă lupt cu viciul meu.Nu reuşeam să renunţ cu nici un chip şi aproape că nu mai aveam putere să mai încerc când mi-am adus aminte de o povestire citită demult ,în copilărie. Chiar dacă spre ruşinea mea nu-mi aduc aminte nici autorul şi nici numele personajelor ( copilăria are se pare scuzele ei ) o să încerc să o reproduc din memorie aici pentru cei ce ca şi mine au încercat să se lase de fumat. La mine chiar a mers.

 …..Un lagăr în îndepărtata Siberie; …frig, foame şi disperare . De nicăieri nici o speranţă .Un tânăr şi rabinul de care se ataşase visează la o evadare. Plănuiesc totul pe îndelete ,vorbesc atâtea seri lungi despre asta încât ea, evadarea , încetează să mai fie o himeră . Singura lor şansă …să ajungă într-un sat îndepărtat  la circa 2 zile de mers prin pădurea îngheţată .Rabinul ,mai în vârstă şi istovit de boli îl sfătuieşte pe tânăr să plece singur. Nu paza era o problemă ci distanţa enormă ,foamea şi pădurea fără sfârşit.La plecare , rabinul îi dă cu grijă un pachet în care pusese raţia lui de pâine pe trei zile ,şi îi atrage atenţia ca orice s-ar întâmpla să nu-l deschidă decât atunci şi numai atunci  când  şi ultima speranţă îl va fi părăsit .Tânărul pleacă ,se afundă în întunericul pădurii şi merge , merge până coboară noaptea.E istovit dar nu se opreşte nici atunci , orbecăie printre crengile de gheaţă ,nu vede stelele de oţel, nu ia în seamă urletele înşelătoare ale jivinelor şi ţine doar de calea lui.Nu-şi simte picioarele şi mâinile îngheţate , nici faţa zgâriată ci doar foamea ,o foame cruntă şi de neîndurat .Apar zorile tulburi şi el se târăşte mereu spre libertatea lui şi ochii încep să-i joace feste şi mintea i se înceţoşează .Se opreşte pentru o clipă şi încet , încet disperarea îl cuprinde .Scoate pachetul şi e gata să-l deschidă  dar îşi aminteşte cuvintele rabinului şi îşi adună  încă o dată toate forţele Reuşeşte  să se ridice şi începe să se clatine tot mai istovit spre ţinta lui. Foamea e fără margini …aiurează şi cu măna încă pipăind  darul său  preţios se prăbuşeşte sfârşit tocmai când încep să se audă zgomotele satului de care se apropiase. Oamenii îl văd de departe şi îl duc pe braţe în preajma focului. E salvat acum şi într-un târziu deschide pachetul  ; dar în loc de pâinea pe care o visase tot drumul nu găseşte decât o banală bucată de lemn. Înţelege într-un târziu că fără iluzia pâinii , fără bucata de lemn nu ar fi putut trece niciodată pădurea şi îi mulţumeşte în gând rabinului. 

  Într-un fel asemănător m-am lăsat şi eu de fumat. Am cumpărat deci de la farmacie cel mai scump flacon cu pastile ce blocau , ziceau ei în prospect,dorinţa de a mai băga ţigara în gură , le-am mărturisit alor mei şi tuturor prietenilor că mă las de tutun ,am aruncat la coş pachetele pline şi toate brichetele şi am început să mă înfrunt cu dorinţa mistuitoare , ce creştea de la oră la oră. Mi-am zis că atunci când  nu o să mai rezist desfac pur şi simplu flaconul,iau o pastilă şi tot chinul ia sfârşit.În prima şi a doua zi a mai mers ,dar într-a treia m-am hotărât să renunţ.Senzaţia  era copleşitoare  şi am vrut să desfac până la urmă flaconul , Dar mi-am zis ….nu…o să mai aştept şi abia când n-o să mai rezist cu adevărat ,abia atunci o să-l desfac.Gumă de mestecat,bomboane,mentosane ,orice…şi …pe neaşteptate a început să mi se pară firesc să nu mai fumez. Depăşisem criza .Flaconul ….nu l-am deschis niciodată şi nici nu am aflat ce efect are cu adevărat. De atunci ştiu că o iluzie ,oricât de firavă ar fi te poate salva până la urmă.

Îţi mulţumesc rabinule !

Publicitate

Written by Rusu Gigi

martie 21, 2008 la 6:39 pm

Publicat în Personale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: